Antalya - Satılık Daire Alma İşlemleri - Satılık Ev Devri İşlemleri

Tapuda Emlak Satın Alma İşlemleri (Tapu Devri İşlemleri)

Taşınmaz mülklerin el değiştirmesi kapsamında yapılan işlemlere tapu devri işlemleri denir. Tapu devri için yapılması gereken bazı işlemler vardır. İlk olarak emlak satın alma işlemleri için tapu başvuruları, Tapu ve Kadastro müdürlüğünün ilgili birimine taşınmaz sahibinin (maliki) ya da vekalet vermiş olduğu yetkili kişinin başvuru yapması ile başlar.

Başvuru İşlemleri

Bu işlemler için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne gitmeden randevuda oluşturulabilir. Randevu şu şekilde oluşturulabilir:

  • Telefon ile Alo-181 Çağrı Merkezini arayarak yapılacak tapu işlemi için randevu alınabilir,
  • İnternet sitesi üzerinden randevu.tkgm.gov.tr adresinden, yapılacak tapu işlemi için randevu alınabilir,
  • İnternet sitesi üzerinden webtapu.tkgm.gov.tr adresinden, yapılacak tapu işlemi için doğrudan başvuru oluşturabilirsiniz.
  • Ayrıca taşınmaz maliki veya yetki sahibi devlet dairelerine giderek şahsen başvuru da yapabilir.

Başvuru yaptıktan sonra tapu müdürlüğünden ya da internetten size verilen başvuru sırasındaki saatte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde olmanız gerekir. Randevu saatinde gittiğinizde sıra numarası otomatik olarak yanar ve tapu başvuru işlemleriniz başlar. Daha önce hazırlamış olduğunuz evraklarınızı ilgili görevliye teslim edip başvuru formunu imzaladıktan sonra cep telefonunuza “…. nolu başvurunuza ait evraklar kayıt altına alınmış olup randevu ve harçlarla ilgili ayrıca bilgilendirileceksiniz” yazan bir SMS bildirim mesajı gelir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce satış işleminizle ilgili gerekli işlemler hazırlanır. Müteakiben telefonunuza “tapu harçlarını belirtilen devlet bankasına yatırılarak, belirtilen tarih ve saatte hazır bulunmanızı isteyen” ikinci bir bildirim mesajı gelir. Bu randevuda, her iki tarafın (alıcı ve satıcı) veya onların adına kanunen yetki sahibi olanların birlikte hazır bulunmaları gerekir.

Her iki tarafın karşılıklı imzalar alınarak tapu devir işlemleri tamamlanır.

Emlak Satış İşlemleri

    Normal Satış İşlemi

    Normal Satış işlemi yapılırken satıcı gayrimenkulün anlaşılan bedelini alıcıdan tahsil eder ve alıcıya gayrimenkulün tapusunu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde devreder.

    Tapu devir işlemini gerçekleştiren görevli, her iki tarafa söz konusu devir işleminin tapu sicilindeki:

    • Resmi adresini (ada, parsel numarası, mahalle, sokak … gibi),
    • Toplam satış bedelini
    • Satışı gerçekleştirilen gayrimenkulün üzerinde herhangi bir ipotek olup olmadığını
    • Satışı gerçekleştirilen gayrimenkulün üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığını anlatır.

      Ayrıca Kat irtifakı ve kat mülkiyeti olan daire, ev dükkan gibi mülklerin, her iki taraf tarafından ayrı ayrı imzalanan yönetim planı olduğunu hatırlatır. Anlaşılmayan bir husus varsa izah eder. Satıcı tarafa işlem için gayrimenkul bedelinin tahsil edilip edilmediğini sorar. yapılıp yapılmadığını sorar. Her iki taraf ya da kanunen taraflar adına yetki sahipleri (vekiller) kadastro defterini imzalar. Satış işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu işlemin ardından, tapu senedi ilgili yetkilinin imzası alınarak hazırlanır ve müteakiben alıcıya teslim edilir.

    Banka İpotekli Satış

    Alıcı satın almak istediği gayrimenkulün toplam bedelini ödemek için bankadan kredi kullandığı durumlarda, satış işlemi sırasında banka ipoteği konulması gerekir. Bu nedenle satış başvurusu sırasında banka ipotek evraklarının teslim edilmesi gerekir. Ayrıca satış günü ipotek ile ilgili banka yetkilisi de tapuya gelerek gerekli ipotek işlemlerini banka adına yapar.

    Alıcını gayrimenkulün toplam bedelinin hepsini değil de bir kısmını kendisi, kalan kısmının banka kredisi ile ödemesi de mümkündür. Bu tür durumlarda satıcıya bankanın ödeyeceği kredinin ne şekilde ödeneceği işlemden önce belirlenmelidir.

    Satıcı Lehine İpotekli Satış İşlemi

    Alıcı gayrimenkulün toplam bedelinin bir kısmını ödeyip, bir kısmını da ileri bir tarihte ödeyecekse, satıcının talep etmesi halinde kalan ödenecek kısım için kanuni ipotek tesis edilir. Satış başvurusu sırasında konulacak ipotek miktarı bildirilmelidir. Ayrıca satıcı lehine ipotek işlemi satıştan sonra 3 ay içinde de kanuni ipotek tesisi (bir kanun hükmü tarafından öngörülmüş olan ve alacak miktarının belli olması halinde mülk sahibinin rızasına bakılmaksızın, alacaklının tek taraflı istemi ile tapu siciline tescil edilen ipotek türü) kurularak yapılabilir. Kanuni ipotek sadece bu satışa mahsus işlenebilir. Konulacak ipotek miktarı toplam satış bedelini aşamaz.

Tapu gününden önce yapılması gereken işlemler

Gayrimenkul tapu kaydı bulunan kişiler belediyelere gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi ödemekle mükelleftir. Tapu devir işleminden önce kimin ödeyeceğine karar verilmelidir.

Tapu devir işleminden önce tapu harcını, tapu ve dosyaya yapılacak olan ödeme ve sigorta masraflarını kimin ödeyeceğine karar verilmelidir.

Eğer banka kredisi kullanacaksanız kredi faiz oranlarını araştırarak sizin için en uygun bankaya kredi başvurunuzu yapın.

Kredi başvurusu için sizden istenilen evrakları hazırlayın ve kredi çekeceğiniz bankaya teslim ediniz. Ayrıca bankadan ipotek evraklarını ve ipotek yetkilisinin bilgilerini isteyin.

Ödeme planınızı netleştirin ve hesabınızın üst transfer limitlerini kontrol edin.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yaptırmayı unutmayın.

Satın alınan konut rayiç bedelini öğrenin, bu bilgi için e-Devlet hesabından konutun bulunduğu belediye seçilerek müteakiben arsa metrekare birim değeri sorgulama alanına tıklanır. Ekranda görünen form doldurularak ve rayiç bedeli öğrenilir.

Tapu sahibi ya da kanunen yetki sahibi olan kişi evrakları ile Tapu Müdürlüğü’ne başvuru yapmalıdır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce satış işleminizle ilgili gerekli işlemlere müteakiben telefonunuza “tapu harçlarını belirtilen devlet bankasına yatırılarak, belirtilen tarih ve saatte hazır bulunmanızı isteyen” randevu bilgilerine uygun olacak şekilde harç ödemesini yapabilirsiniz.

Ayrıca satış günü ipotek ile ilgili banka yetkilisi de tapuya gelerek gerekli ipotek işlemlerini banka adına yapması için bankanın ipotek yetkilisine randevu bilgilerini bildirmelisiniz.

Tapu Günü Geldiğinde Yapılması Gereken İşlemler

Randevu saatine 15 dakika kala kimlik kartınız ve gerekli evraklar ile ilgili yerde olun.

Okuma yazma bilmeyen kişilerin akrabalık bağı bulunmayan iki adet şahit ile gelmeniz gerekir.

Tapu harcını yatırdığınıza dair dekontu sorumlu görevliye teslim edin.

Banka kredisi kullanıldıysa kredi başvurusu yapılan bankaya giderek kredi açılış evrakları da imzalanmalıdır.

Tapu İşlemleri Bittikten Sonraki Süreçte Yapılacak İşlemler ise Şunlardır

Elektrik, su ve doğal gaz gibi fatura taşıma işlemlerini tamamlamak için gerekli kurumları başvurular yapılmalıdır.

Tapu devir işleminin gerçekleştiği güncel yıl içinde alıcı gayrimenkulün bulunduğu belediyeye giderek emlak vergisi bildirimini yapmalıdır. Sene içinde işlem yapılmazsa cezai yaptırım uygulanır. Ancak gayrimenkul sene sonuna 3 aydan daha az bir süre kala satın alındıysa, ertesi seneye sarkması durumunda alınan tarihten itibaren 3 ay sonrasına kadar bildirim hakkı tanınmıştır.

Taşınma işlemi tamamlandıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’ne giderek adres değişikliği 20 gün içinde bildirilmelidir. Evlilik durumunda ikamet değişikliği için eşlerden birinin nüfus cüzdanı ile Nüfus Müdürlüğü’ne gitmesi yeterli olmaktadır. Yapılmadığı takdirde cezai yaptırımlar uygulanır.

Tapu Devri Masrafı Ne Kadar Tutar?

Tapu devir işlemleri için iki farklı ödeme yapılması gerekir. Bunlardan ilki tapu harcıdır. 2022 yılı itibarıyla toplam satış bedelinin %4’ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu bedelin, %2 si alıcı ve %2 si de satıcı arasında olacak şekilde bölüştürülmektedir.

Tapu harcı üzerinde usulsüzlük yapılması halinde hem alıcı hem de satıcı taraf para cezası ile cezalandırılabilir.

Diğeri ise tapu işlemleri sırasında alınan ve resmi bir ücret olan döner sermaye bedelidir. Buna ek olarak ilave hizmet bedeli alınmaktadır. Bu tutarlar çok cüzi bir miktardır.

Not: Tapu devir işlemleri sırasında hem alıcının hem de satıcının tapu genel müdürlüğünde hazır bulunması gerekmektedir. Ancak taraflar adına gerekli belgelere sahip vekiller aracılığı ile de işlem yapılabilmektedir.

Tapu İşlemlerinde Dikkat Edilecek Hususlar

Konut alırken, tapu işlemlerinizi hallederken bu işleri yapacağına yönelik vaatte bulunan ehliyetsiz kişilere güvenmeyin. Bu kişilerce kendinize ait şifre, kimlik numarası, belge ve bilgi paylaşımında bulunmayın. Herhangi bir şekilde bilgileriniz bu kişilerin eline geçerse hemen adli mercilere başvurun. Tapu Müdürlüğünde çalışanlar dahil sizden şifre veya kişisel bilgi talep edemez.

Harç ve imza için randevu alırken mesaj bildirimlerinde ara sıra kendi GSM operatörünüzden kaynaklı gecikmeler yaşanabilir. Bu tarz randevularda geç kalsanız dahi yetkili personelle irtibat sağladığınızda münasip bir zaman sizin için tahsis edilecektir.

Satılık daire alırken tapu ile alakalı işlerinizde kendiniz veya vekilliğinizi üstlenmiş kişi tarafından müracaatlarınızı yapabilirsiniz.

Uygunsuz tavır ve davranışlarda bulunan görevliler hakkında gerekli yerlere şikayet ve dilekçelerinizi ulaştırmayı unutmayın.

Tapu devri işlemleri randevuyla yapıldığı için randevu alınacağı unutulmamalıdır. Tapu devri esnasında her iki taraf da gerekli belgeleri yanında bulundurduğuna emin olmalıdır. Ayrıca tapuyu devralacak taraf daha öncesinden alacağı gayrimenkulle ilgili belediyelerin ilgili dairesinden bilgi alabilirler.

Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’den sahibinden satılık daire alma işlemleri

Ülkemiz içerisinde yabancı uyruklular tarafından yoğun bir şekilde emlak alma talebi gelmektedir. Bu taleplerin değerlendirilmesi için başvurular Türk vatandaşlarıyla benzer şekildedir. Bu başvuruların değerlendirilmesi 4-6 haftayı bulur. Yabancı vatandaşların Türkiye içerisinde emlak ve gayrimenkul satın almaları için Ege Ordu Komutanlığı’nın alınacak taşınmaz ve gayrimenkulün askeri yasak bölgede olmadığına dair yazıyı Tapu Müdürlüğü’ne göndermesi gerekir.

Daha önceden yabancılara satışı yapılan gayrimenkulün Ege Ordu Komutanlığından izin yazısı almasına gerek yoktur. Aynı ada parselde yabancılara gayrimenkul satışı yapıldığına yönelik tapu sureti başvururken diğer evrakların yanına iliştirilirse, Türk vatandaşlarında nasıl uygulanıyorsa aynı şekilde 1-3 iş günü içerisinde tapu devri sağlanacaktır.

03/05/2012 Tarihinde 6302 sayılı Tapu Kanunundaki 35 ve 36ncı maddeleri değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklikle birlikte yürürlükteki mütekabiliyet(karşılıklılık) ilkesi aldırılarak yerine yabancıların Türkiye’de oturma izni şartı kaldırılmış ve yeni kolaylıklar getirilmiştir. Bu değişiklikler kapsamında Ermenistan, Suriye, Kuzey Kore ve Bakanlar Kurulunca sakıncalı bulunan bazı ülkeler dışındaki bütün yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’den emlak satın alabilmesinin yolu açılmıştır. Yabancı uyruklu vatandaşların alacakları taşınmazlar 30 hektar sınırını aşmayacak, aldıkları ilçe sınırları içerisinde %30 sınırını aşmayacak ve askeri yasak bölgede olmayacaktır. Bir istisnai durum da Türkiye’den 30 hektardan fazla arazi satın alacak tüzelkişiliğe sahip yabancı şirketlere izin Bakanlar Kurulu tarafından verilecektir.

Sayfa başına dönmek için tıklayınız.