Endüstriyel Tesislerde Bina Güçlendirme Nedir? Antalya

Antalya Yapı Güçlendirme

Çevremizde gördüğümüz her yapının bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Zaman içinde kullanımına, yapı kalitesine, yapının inşasından sonra yaşanan doğal afetlere ve bunların şiddetine bağlı olarak binalar zarar görebilir ya da kullanılamaz hale gelebilir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak apartmanlar, evler, villalar, okullar zarar görebileceği gibi endüstriyel tesisler de zarar görebilir. Nasıl ki bina güçlendirme sistemleri kullanılarak içinde yaşadığımız evlere yönelik güçlendirme yapmak, bina ömrünü uzatmak mümkünse çeşitli nedenlerle zarar gören endüstriyel tesislerde de deprem güçlendirme işlemi yapmak mümkündür.

Endüstriyel tesislerin tamamı bir ülkenin ihtiyaç duyduğu üretim faaliyetlerini yürütmek üzere tasarlanır. Üretim yapılan bu tesislerin hem yapım aşamasında kullanılan teknikler hem de yapımında kullanılan malzemeler apartman gibi yapılardan çok farklıdır. Bu sebeple oldukça yüksek maliyetlerle endüstriyel tesisler inşa edilebilir. Bu maliyet yükünün altına giren her firma da endüstriyel tesisinin uzun ömürlü olmasını ister. Tabi ki mühendisler olası sorunları dikkate alarak bu yapıların uzun ömürlü olması için gereken bütün aşamaları tek tek planlar ve uygular.

"Endüstriyel Tesis Nasıl Olmalı? Antalya

  • Endüstriyel tesis projeleri yapının uzun ömürlü olmasını sağlamalı ve yapı uzun yıllar ihtiyaçları karşılamalı işlevselliğini korumalıdır.
  • Endüstriyel tesisler üretimi aksatacak sorunlar çıkarmayacak sağlamlıkta olmalıdır.
  • Tesiste üretimi yapanlar olduğu için can güvenliği konusu çok önemlidir. Bu nedenle tesis varlığını hiçbir tehlike yaşandan uzun yıllar sürdürebilmelidir.
  • Deprem, sel vb. afetler yaşanabilir. Önemli olan endüstriyel tesislerin bu afetler sırasında ve sonrasında güvenli olmaları, insan hayatını riske atmamalarıdır.
  • Afetlerde bina en az hasar alacak şekilde tasarlanmalı, uzman mühendisler tarafından bilgisayar programları kullanılarak bina risk analizlerinin yapılmalıdır.
  • Afet sonrası da risk analizi yapılabilir. Bu analizler yapılırken de endüstriyel tesisteki üretim durmamalıdır. Afet sonrası bölgenin yeniden eski günlerine dönebilmesinin ilk şartı üretim ve ticaretin yeniden canlanmasıdır. Bu sebeple tesislerin risk analizleri tesisin ekonomiye katkıları dikkate alınarak üretim sekteye uğratılmadan yapılmalıdır.

Bu tür büyük yapıları yüksek maliyetlerle güçlendirmek elbette mümkündür. Fakat mühendisliğin amacı yalnız yapıları inşa etmek, güçlendirmek ya da yapı ile ilgili problemleri gidermek değildir. Mühendislik aynı zamanda emniyet, ekonomi, estetik üçlüsünü bir arada sunabilmektir. 3E prensibi ile yapılan güçlendirmeler hem tasarruf sağlar hem yüksek maliyetle aynı kalitede hizmet alma olanağını sunar.

Endüstriyel Tesislerde Neden Deprem Güçlendirme Yapılmalıdır?

Endüstriyel tesislerde üretim ve depolama faaliyetleri nedeniyle yapının taşıyıcı sistemleri üzerinde bazen uzun süre kalan bazen kısa süre kalan ağır yükler bulunur. Bu yüklerin ağırlıkları değiştikçe bina zemininde oturmalar oluşabilir. Hatta taşıyıcı sistemleri zorlayacak düzeyde ağır yükler sistemde gerilmelere ve taşıyıcı sistemde hasara, kırılmaya neden olabilir. Bu şekilde hasar almış taşıyıcı sitemler bina güçlendirme yapılmadan şiddetli bir depreme maruz kalırsa yıkım yaşanabilir.

Bina taşıyıcı sistemlerine zarara verme ihtimali olan bir başka unsur da üretimde kullanılan kimyasallardır. Güçlü kimyasalların sürekli kullanıldığı endüstriyel tesislerde bina kolonlara, diğer taşıyıcı sistemlere, betonlara zarar verebilir. Hasar alan taşıyıcı sistemler can güvenliği sorunları yaşanmasına neden olabilir.

Endüstriyel tesislerde üretim için kullanılan dev makineler, çalışırken sürekli ısı ve titreşim yayar. Bu durum zamanla tesisin zemininde çatlaklara ya da taşıyıcı sistemde hasara neden olabilir.

Bütün bu nedenler deprem ülkesinde yaşayanlar olarak deprem binalarda yıkıma neden olmadan bina güçlendirme, kolon güçlendirme, karbon fiber güçlendirme işlemleri yapılmalıdır.

Endüstriyel Tesislerde Yapı Güçlendirme Aşamaları

Uzun yıllar önce inşa edilmiş tesislerde yukarıdaki nedenlerle zaman için de oluşan hasarlar deprem sonrası yıkıma neden olabilir. Bunu önlemek için binaların depreme dayanıklılığı arttırılmalıdır. Can ve mal güvenliği ancak yapı güçlendirme işlemleri ile sağlanabilir. Endüstriyel tesisler yapı onarım ve güçlendirme aşamaları şu şekildedir:

Betonarme Yapılarda Güçlendirme

Güçlendirme projesi yapan firmalar 3E sistemini kullanarak yaptıkları analizleri değerlendirirler. Endüstriyel tesiste güçlendirme planlanırken:

  • Binanın doğal titreşim periyodu,
  • Zemin hakim periyodu,
  • Yapıdaki yapısal olumsuzluklar dikkate alınarak güçlendirme yöntemi seçilir.

Endüstriyel tesiste güçlendirme yapılırken:

  • Yatay deprem perdeleri eklenebilir.
  • Kolonlar, kirişlerde görülen kesme, eğilme, süneklik ve eksenel yük kapasitesi yetersizlikleri kolon güçlendirme ve diğer güçlendirmeler ile giderilebilir.
  • Betonarme perdeler ile taşıyıcı sistemdeki diğer elemanlara deprem sırasında binen kuvvetin aktarılması sağlanabilir.
  • Betonarme yapılarda birleşim bölgeleri çok önemlidir. Birleşim bölgeleri güçlendirilirken ankraj çapı, donatı çapları, kanca detayları, kullanılan kimyasallar, beton kalitesi vb. birçok alana dikkat kesilerek ve güçlendirmenin buna göre yapılması sağlanabilir.
  • Betonarme yapılar analizler sonrası çelik elemanlar kullanılarak güçlendirilebilir. Binalar çelik elemanlarla, güçlendirildiğinde daha sünek ve rijitlik hedefi düşük bir yapıya kavuşur. Aynı zamanda güçlendirmenin uygulama süresi kısalır. Moment ve yük aktarımının dikkatlice yapılaması, çelik ile beton yüzeylerin birleşiminin doğru yapılması betonarme yapılarda çelik güçlendirme yapılırken dikkat edilecek önemli noktalardır.

Çelik Yapılarda Güçlendirme

Çelik yapılarda öncelikli olarak yapı projesi ve yapının birbiriyle uyuşup uyuşmadığı kontrol edilir. Proje ile uyuşmazlık olduğunda ya da sonradan eklenmiş kısımlar olduğunda bu noktaların yapı taşıyıcı sistemine yükü ya da verdiği zararı araştırılır. Araştırmanın ardından elde edilen sonuçlara göre deprem güçlendirme projesi hazırlanır.

Çelik Yapılarda Güçlendirme Aşamaları:

  • Moment çerçeve köşe bulonları ve kaynaklarının kontrolü yapılır.
  • Kolon ve kiriş montaj ekleri cıvataları, boyuna çaprazların kolonlarla bağlantı cıvatalarından örnekler alınarak malzeme kalitesi ölçülür.
  • Yapıdan Analiz sonuçları özel programlı bilgisayarlara aktarılır.
  • Yapının deprem yüklerine karşı dayanıklılığı program üzerinden test edilir. Rapor oluşturulur.
  • Yapının güçlendirilmesi kararıyla birlikte mühendisler güçlendirmeye yönelik farklı farklı projeler hazırlar.
  • Üretim faaliyeti yapılan tesiste güçlendirme yapılırken üretimin durdurulmamasına özen gösterilir. İhtiyaç halinde üretimin durdurulması kararı da alınabilir.
  • Taşıtıcı sistem, birleşim yerleri vb. üzerinde gerekli güçlendirme işlemlerinin tamamı yapılır. Bu şekilde çelik endüstriyel tesislerde deprem güçlendirme işlemi tamamlanmış olur.