Depreme Dayanıklı Bina, Ev, Villa
Evim Depreme Dayanıklı Mı? Antalya
Antalya Depreme Dayanıklı Ev Nasıl Anlaşılır? Bir Binanın Sağlam Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Bir yapının depreme dayanıklı olup olmadığı ancak uzman bir ekibin yapacağı incelemeler ile belirlenebilir. Deprem dayanıklılığını test eden ekip binaya ait kolon, zemin ve duvarları farklı noktalardan detaylıca inceler. Antalya’da ve Türkiye’nin her yerinde depreme dayanıklılık testi yaptırmak isteyen ev sahipleri, iş yeri sahipleri belediyelere ya da bağımsız deprem dayanıklılık testi yapan kuruluşlara başvurabilir. Her iki kuruma da yapılan başvurulardan sonra binayı incelemeye yetkililer gelir. Yapılan incelemenin ardından yetkililer depreme dayanıklı ev, depreme dayanıklı iş yeri testi yaptıran bireyleri yönlendirir ve yapılabilecekler hakkında bilgilendirir.
"Evim Depreme Dayanıklı mı?" Nasıl Öğrenebilirim? Evimizin Risk Durumunu Nasıl Öğrenebilirim? Antalya
Bina yapısı incelenmeden depreme dayanıklı ev, daire konut, villa, iş yeri, otel bilgisi tam alınamaz.Bununla birlikte deprem dayanıklılığı düşük olabilecek binalar hakkındaki bilgiyi e-devlet sistemi üzerinden alabilirsiniz.
Depremde yıkılma riski olabilecek yapıların hangileri olduğunu öğrenmek için AFAD'ın e-Devlet uygulaması üzerinden yayınladığı 'Deprem Riski Sorgulama' alanından evinizin, iş yerinizin deprem dayanıklılığı hakkındaki bilgiye ulaşabilirsiniz.
ya da
Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır? Antalya
Bina sağlamlık testi bilgisayar teknolojileri kullanılarak yapılabilir.Kullanılan x ray cihazları ile depreme dayanıklılık testleri güvenle yapılır. Bunun için bina yapılarını inceleyebilecek şekilde tasarlanmış bir röntgen cihazı kullanılır. Bu cihaz sayesinde kolon içinde bulunan demirlerin çapı ve adetleri ölçülür.
Binanın 3D modellemesi yine bu iş için özel olarak geliştirilmiş bir bilgisayar programına aktarılır. Aynı programa binanın kolon röntgeninden alınan bilgiler de yüklenir. Daha sonra deprem şiddetleri sırayla yüklenerek yaşanabilecek depremlere karşı binanınne kadar dayanıklı olduğunu tespit edilir.
Bir Binanın Ömrü Ne Kadardır?
Doğru malzemeler ve doğru mimariler ile yapılan betonarme yapıların ömrü en az 100 yıldır. Türkiye’deki binaların ortalama ömrü ise 60-70 yıl kadardır. Antalya Naos inşaat firması olarak imar ettiğimiz yapıların genel özelliklerini öğrenmek ve inşaat bilgileri için tıklayın.
Depremde Kaç Katlı Binalar Riskli?
Depreme dayanıklı bina kaç katlı olur? sorusunun cevabı herkesçe merak edilmektedir. Birinci derece deprem kuşağında yer alan yapılar için 4-8 kat arasındaki binalar deprem sırasında ciddi yüke maruz kalır. Bu kat aralığındaki bina orta hasar, ağır hasar alabilir ya da maalesef yıkılabilir.
Bina yapıldıktan sonara zaman zaman yaşanan depremler bina ömürlerini kısaltabilir. 5 ve üzerindeki şiddette bir deprem sırasında bina taşıyıcı sistemleri, kolonları zarar görebilir. 10-15 yıl içinde 5’ten büyük depremlerin birkaç kez yaşaması bina ömründe ciddi kısalmaya neden olabilir. Bu nedenle binanın genel durumunun depreme dayanıklılığının tespiti için yaşanan depremlerin ardından binalar incelenmeli hasar mevcutsa kayda alınmalı düzenli periyotlarla hasarın takibi yapılmalıdır. Bu sayede binanın taşıyıcı sistemleri ile ilgili bir sorun oluştuğunda durum erkenden tespit edilerek can kaybı yaşanmadan bina boşaltılabilir.
Birinci derece deprem kuşağında yer alan binalarda depreme dayanıklı ev inşa etmek için bina kat sayısı 1-2 ya da 20 ve üzeri olmalıdır. Yüksek mühendislikle titizlikle inşa edilen 20 kat ve üzerinde kat sayısı olan binalarda deprem salınım sistemleri sayesinde deprem belirli katlara kadar hissedilirken diğerlerinde hissedilmeyebilir. Bu binalar deprem anında sallanır fakat nadiren yıkılır.
Depreme dayanıklı villa sahibi olmak istemek herkesin en doğal hakkı. Fakat depreme dayanıklı villa sahibi olmak depreme dayanıklı apartman dairesi sahibi olmaktan oldukça maliyetli. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki apartman kültüründe yaşamayı sevenler için binalarının kat sayısının 20 ve üzeri olması deprem anında evlerinin daha güvenli olmasını sağlar.
2018 öncesinde yapılan yüksek katlı binaların depreme dayanıklılığı mutlaka incelenmelidir. Çünkü 2018 yılında yürürlüğe giren deprem yönetmeliği sayesinde bu tarihten sonra yapılan binalar depreme karşı daha dayanıklı inşa ediliyor.
Yeni Yapılan Evler Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklı? Antalya
2018 yılında yürürlüğe giren deprem yönetmeliği ile binalar 7.6 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor.
Depremde Binanın İlk Neresi Çöker?
Deprem nedeniyle binalarda ilk hasar alan yerler genellikle zemine en yakın yerlerdir. Binaların taşıyıcı kolonları şiddetli depremlerde hasar alabilir. Taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadığında ya da deprem sırasında taşıyıcı kolonlar zarar gördüğünde binanın yıkılma olasılığı vardır.
Depremde en üst kat güvenli mi?
Deprem anında şu kat güvenlidir, bu kat güvenlidir tarzında bir açıklama doğru olmayabilir. Deprem anında önemli olan deprem dinene kadar bulunduğunuz mekanda hayat üçgeni kuracak bir alanda kendinizi koruyacak çök, kapan, tutun pozisyonunda olmaktır.
Üst katlarda oturuyorsanız deprem sırasında yaşanan sarsıntıyı daha şiddetli hissetmeniz normaldir.Bu sırada sakin kalmaya çalışmalı daha önceden belirlediğiniz yaşam üçgeninizde deprem çantanız ile deprem bitene kadar beklemelisiniz. Yüksek katlı bir binada en üst katlarda oturuyorsanız deprem sırasında bina dışına çıkmaya çalışmak evinizde olmaktan çok daha tehlikelidir. Çünkü deprem anında asansörde merdiven boşlukları da oldukça tehlikeli yerlerdir.
Depremde bina sallanmalı mı?
Deprem anında binanın çok sallanması o binanın yıkılacağını göstermez. Binanın yıkılmasının asıl nedeni deprem anında sallanmak değil taşıyıcı kolonların depreme karşı mukavemet gösterememesidir.
Eski binalar zaman içinde karşı karşıya kaldıkları depremler nedeniyle kolonlarından hasar almış olabilir. Daha sonra yaşanan ortanın üstündeki şiddette bir deprem de binanın yıkılmasına neden olabilir. Bu nedenle yeni binalarda oturmak binanın taşıyıcı kolanları hasarsız olduğu için eski binalarda oturmaktan daha güvenlidir.
Depremde evin en güvenli yeri neresidir?
Evde, iş yerinde, okulda deprem anında güvenli yerler: Koridor içi oda ve kemerlerin köşesi, duvara sabitlenmiş eşyaların yanı, yaşam üçgeni oluşturulabilecek iri mobilyaların, sağlam masaların, yatakların, iri koltukların, kanepelerin, çamaşır ve bulaşık makinelerinin yanıdır.İş yerlerinde bu sayılanlara ek olarak para kasalarının yanı, okullarda öğrenci masalarının yanı deprem anında çök kapan tutun pozisyonu alınarak depremin dinmesinin bekleneceği güvenli yerler arasındadır.
Deprem anında bina içindeyseniz pencerelerden ve daha önceden duvara sabitlenmemiş dolaplardan, raflardan, mobilyalardan uzak durmalısınız.
Deprem anında dışarıdaysanız binaların çökme ihtimali ve bina çatılarının düşme ihtimalini göz önüne alarak mümkün olduğunca binalardan uzak durun. Açık bir alanda dengenizi koruyabileceğiniz şekilde depremin dinmesini bekleyin.
Deprem anında ne yapılmalı?
Depreme esnasında ilk yapmanız gereken güvenli bir yer bulup çök kapan tutun pozisyonunda depremin durmasını beklemektir. Çök kapan tutun pozisyonu için dizlerinizin üzerine çökmeli, bir elinizle sıkıca sağlam bir yere tutunmalı, diğer elinizle ensenizi korumalısınız. Deprem anında başınızı korumak için en yakınınızdaki yorganı, battaniyeyi, yastığı kullanabilirsiniz. Deprem anında bedeninizi düşebilecek parçalardan korumak için mümkün olduğunca az bir alanı kaplayacak şekilde dizlerinizin üstüne çökmeli bedeninizi küçülterek beklemelisiniz.
Deprem sırasında bina boşaltılmalı mı?
Deprem sarsıntısı devam ederken sürekli hareket halinde olmak kişiyi daha çok tehlikeyle karşı karşıya bırakır. Deprem sırasında güveli bir yer bulup çök kapan tutun pozisyonunda deprem durana kadar beklemek daha doğrudur. Araştırmalar deprem sırasında binayı boşaltmaya çalışanların, merdivenlere çıkışa doğru koşanların bina içinde çök kapan tutun pozisyonunda bekleyenlerden daha çok yaralandıklarını göstermektedir.