DASK Nedir? DASK Poliçesi Hesaplama
Konut ve Ev Sigortası Antalya

DASK Poliçesi Nedir? Konut ve Ev Sigortası Nedir? Kapsamı Nasıldır?

Sahibinden satılık daire arıyorsunuz? Her yönden güzel, tüm ihtiyaçlarınıza cevap veren bir konut buldunuz ve satın aldınız. Böylece barınma sorunundan kurtuldunuz. Ya sonraki riskler! Eviniz ve içerisindeki eşyalarınızı hasar görme risklerine karşı konut sigortası ile koruyabilirsiniz. Konut sigortası satın almakla halen kullandığınız veya yeni aldığınız konutunuzu öngörülmeyen risk durumlarına ve çeşitli felaketlere karşı güvence altına almış olursunuz. Konut sigortası isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Hiçbir zorunluluğu yoktur. Ancak yeni bir satılık daire aldıysanız ve bunun için bankadan konut kredisi kullanmışsanız, kredi çekilen banka tarafından kredi borcu bitinceye kadar size konut sigortası yaptırma zorunluluğu getirilebilir. Konut sigortasının koruma kapsamı, sigorta poliçesi içeriğindeki ek ve ana teminatlara göre değişmektedir. Konut sigortası nedir, Neden Konut sigortası yaptırmalıyız, ana ve ek teminatlar nedir? Diğer sigortalarla farkları nelerdir? Ve benzeri sorularınızın cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.

Konut Sigortası ( Ev Sigortası) Nedir

Konut sigortası, konutunuzu ve konutunuzun içindeki eşyaları, su baskını, yangın ve deprem gibi doğal ve yapay afetlerden hırsızlığa kadar birçok riskli duruma karşı, belirli bir ücret mukabilinde koruma altına alan kapsamı daraltılıp genişletilebilen bir sigorta türüdür. Ev sigortası, riskli durumlar konuta veya eşyalara zarar verdiğinde sigorta ettirenleri büyük bir masraftan korur. İsteğe bağlı sigorta türlerinden olan ev sigortası evin malikinin yanın da kiracı tarafından da yaptırılabilir. Kiracı veya konutta oturanlar isterlerse konut içindeki eşyalarını konut sigortası ile teminat altına alabilirler.

Konut sigortası doğal bir afet olan depremin ortaya çıkardığı hasarlara karşı koruma sağlıyor olsa da (DASK) zorunlu deprem sigortasından farklı bir sigorta çeşididir. Bu iki sigorta türü çok karıştırılmaktadır. Zorunlu deprem sigortası ile konut sigortası karıştırılmamalıdır. DASK olarak bilinen zorunlu deprem sigortası sadece belirli bir limit dâhilinde ve belli başlı bazı zararları karşılarken konut sigortası ise isteğinize bağlı olarak belirleyeceğiniz teminatlara göre konutunuzla ilgili tüm zararlarınızı karşılamanıza imkan tanır.

Türkiye de mülk sahipleri ve/veya konutta oturanlar tarafından yaptırılma oranı oldukça düşük olan ev sigortası aslında riskler düşünüldüğünde çok ihtiyaç duyulan bir sigorta çeşididir. Yıl içinde birden çok depremin görüldüğü Türkiye, deprem kuşaklarının bol olduğu bir ülke olup konut sigortası yaptırmayan kişiler depremler sonrasında ortaya çıkan zararlarını maalesef karşılayamamaktadır. Konut sigortasından faydalanan bireyler ise zorunlu deprem sigortası teminat limitinin üzerindeki zararlarını sigorta şirketlerinden tazmin etmektedirler. Konut sigortası satın almak isteyen kişiler çok büyük fiyatlar ödemeden bütçelerine göre sigorta poliçesi yaptırabileceklerdir.

İnsanların konut sigortası yaptırırken ulaşmak istedikleri amaç, karşı karşıya kalınan doğal veya yapay afetlerde katlanılacak zararın en düşük boyutta kalmasını sağlamaktır. Sigorta işlemleri yapan şirketler, sattıkları konut sigortası paketleri ile sigorta ettiren insanları birçok riske karşı korumaya alırlar. Nelerin sigorta kapsamında olduğu, imzaladığınız sigorta poliçesinde belirlenen limit miktarlarına ve kararlaştırılan teminatlara göre farklılık gösterebilir. Mesela, yaşadığınız binanın tamamını sigorta ettirerek tesisatlar dâhil birçok yeri sigorta kapsamına alabileceğiniz gibi evinizdeki eşyalarınızı da sigorta kapsamına aldırabilirsiniz. Böylece yangın, su basması gibi konutun yanında eşyaların da hasar gördüğü olaylarda oluşan maddi kayıplarınızı en az seviyeye indirmenize yardımcı olur. Konut sigortası poliçesindeki teminat kapsamına dilerseniz herhangi bir hasar nedeniyle ortaya çıkabilecek kira kaybını, yalıtım sistemi sebebiyle konutun zarar görmesini veya kiracıların konuta verebileceği zararları da ekletebilirisiniz. Ev sahipleri ile beraber kiracılarda konut sigortası yararlananı olabilirler. Kiracılar evlerindeki eşyaları sigorta yaptırarak ortaya çıkabilecek rizikolara karşı zararlarını en aza indirirler.

Özetlersek; Ev sigortası,

  • Kişilerin taleplerine bağlı bir sigorta çeşididir.
  • Yapılan konut sigortası ile ev yıkılma, terör, hırsızlık, yangın, su basması gibi rizikolara karşı teminat altına alınır.
  • Sigorta poliçesindeki limitler dâhilinde zarara uğrayan sigorta ettirenin maddi kayıpları ödenir.
  • Konut sigortası isteğe bağlı bir sigorta çeşidi olduğu için poliçe teminat konuları da esnektir.
  • Sigorta mevzuatına aykırı olmayan tüm teminatlar poliçede bulunabilir.
  • Sigorta ettirten dilerse konut sigorta poliçesine ev eşyası teminatı de ekleterek evin dışında zarara uğrayan eşyalarını da güvence altına aldırabilir.
  • Riskli durum meydana geldiğinde konut sigortası teminat kapsamında olan tüm zararlar için sigorta şirketi tarafından hasar ödemesi gerçekleştirilir.
  • İsteğe bağlı olan konut sigortası için ödenecek sigorta primi sigortalanacak evin büyüklüğü, bina teminatı, eşya bedeli, cam kırılması ve benzeri teminat çeşitlerine göre değişebilmektedir.
  • Konut sigortası yapan sigorta şirketleri sigorta yaptıran kişinin durumu, daha önceki yıllardaki sigortalılık hali gibi etkenlere bağlı olarak sigorta bedelinde ıskonto uygulayabilmektedir. Hasarsızlık indirimi bunlardan biridir.
  • Kişilerin konutları için tercih edebileceği ev sigortası, eşya sigortası ve dask genel itibariyle benzer olsa da birbirinden farklıdırlar.

Konut Sigortası Kapsamı

Kiracı veya ev sahibi olun fark etmez eviniz sizin için her zaman çok önemlidir. Bu nedenle gelirinize uygun bir konut sigortası yaptırarak ister oturduğunuz evi isterseniz de satın almış olduğunuz yeni evinizi ya da ev içindeki eşyalarınızı Konut Sigortası ile güvence altına alabilirisiniz. Yaptırdığınız ev sigortası ile kafanızdaki endişeleri azaltarak, kısmi de olsa huzurlu ve mutlu bir yaşamı elde edebilirsiniz. Dünya sigorta ve inşaat literatüründe ev sahibi sigortası olarak da adlandırılan ev sigortası özel bir konutu içine alan bir çeşit mülk sigortasıdır. İnsanlar evlerinde ve evlerinin içinde oluşan kayıplarını, kullanım kayıplarını, eşya kayıplarını ve zararlarını, kaza sorumluluklarını da içeren kişisel konut sigortası yaptırabilirler. Ayrıca ev sahibi sigortası, doğal ve yapay afetlere karşı maddi koruma sağlar.

DASK - Zorunlu Deprem Sigortası İle Konut Sigortası Arasındaki Farklar

  • Ev sigortası isteğe bağlı bir sigorta çeşidi iken zorunlu deprem sigortasi (DASK) adı üstünde zorunlu bir sigorta türüdür.
  • Deprem nedeniyle binalarda oluşacak hasarlar DASK-zorunlu deprem sigortası ile teminat altına alınırken konut sigortasında kapsamı çok geniş ve farklı teminatlar koyularak daha esnek bir koruma alanı oluşturulmaktadır.
  • DASK, sadece deprem sebebiyle oluşan bina hasarlarını karşılarken, konut sigortası, deprem haricinde ek olarak sel, su baskını, yangın durumlarında oluşan zararlar için de hasar ödemesi gerçekleştirir.
  • Konut sigortası isteğe bağlı olarak iptal ettirilebilir. Fakat zorunlu sigorta olan DASK iptal ettirilemez.
  • 2022 yılı DASK sigortası limiti 320.000,00- TL’dir. Konut sigortası limiti kişinin isteğine bağlı olarak değişmektedir.
  • Zorunlu deprem sigortasında poliçe sigorta primi için belirli taban fiyatlar vardır. Konut sigortaları sigorta primleri ise kişilerin taleplerine bağlıdır.
  • Konut sigortası yaptırırken sigorta şirketleri tarafından kişiye özel indirimler yapılabilirken zorunlu deprem sigortalarında yenileme indirimi dışında bir indirim yoktur.
  • Deprem sonrası oluşan hasar miktarı zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçe limitini aşmışsa DASK sigorta ettirene aşan kısma yönelik herhangi bir ödeme yapamaz. Bu durumda eğer kişi konut sigortası yaptırmış ve kapsamına deprem teminatını da aldırmışsa DASK limitini aşan hasar kısmı konut sigortasından karşılanabilir. Birbirini tamamlayan ve destek veren iki sigorta çeşidi olan zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası farklı sigorta türleridir.

Dask Poliçesi Nedir? Konut Poliçesi Nedir?

Konut ve/veya eşyalarını risklere karşı korumak için yaptırılan konut sigortasının hangi teminatları kapsadığının belirtildiği ve sözleşmeyi yapan sigorta şirketinin özel şartlarını içren sözleşmedir. Konut sigorta poliçesi, sigorta işlemi yapan kurumlar veya şirketler ile konut sigorta hizmeti satın alan kişiler arasında, birbirlerine karşı hak ve sorumluluklarının düzenlendiği bir anlaşmasıdır. Sigorta işlemlerindeki koruma hizmetinin teminatı olan konut sigorta poliçesinde tüm sorumluluklar açık ve kesin bir şekilde yer almalıdır. Sigorta şirketleri sigorta poliçesi ile üzerlerini aldıkları riskler karşısında sigorta ettiren kişiden prim ödemesi alırlar. Konut sigorta poliçesi yapılırken hizmetten yararlanacak kişi ihtiyaç duyulan tüm bilgi ve belgeleri sigorta şirketine tam olarak sunmalıdır. Türk Ticaret Kanununa göre sigorta şirketleri de sigorta işleminin başladığı zamandan itibaren 24 saat içinde hazırlanan poliçeyi sigorta ettirene teslim etmesi gerekir. Bu hususla ilgili bir olumsuzlukta sorumluluk sigorta şirketine aittir.

Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyım?

Deprem, yangın, hırsızlık, su baskınları gibi olaylarda konutunuzu ve konutunuzun içindeki eşyalarınızı güvenceye almak için Konut Sigortası yaptırabilirsiniz. Konut sigortası yaptırdığınızda riskli durumlar nedeniyle ortaya çıkacak maddi ve manevi zararlarınızı azaltmış olursunuz. Yangın ve su baskını olaylarında komşu dairelere verilebilecek zararları da konut sigortası kapsamına aldırabilirsiniz. Böylece komşularınızla sıkıntı yaşamadan ve maddi kaybınızı da azaltarak olumsuz durumu atlatmış olursunuz. Zararlar Ev Sigortası poliçeniz kapsamında karşılanacaktır. Konut sigortası ile sadece eşyaları veya konutunuzu değil evin içinde oturan diğer bireyler ve üzerlerindeki sorumluluklar için de güvence sağlanmış olur. Sigorta şirketleri normal teminatların yanında sizlerinde işine yarayacak ücretsiz ek hizmetler sunabilmektedir.

Çeşitli sebeplerle konutunuz kullanılamayacak hale gelebilir ve bu sebeple belki de kiracınız başka bir eve taşınabilir. Bu durumda sizde kira gelirinden mahrum kalabilirsiniz. Ayrıca evin durumu nedeniyle ortaya çıkacak enkaz giderleri ve taşınma masrafları gibi maliyetler mali durumunuzu kötü etkileyebilir. İşte bu tür olumsuzlukların önüne yaptıracağınız konut sigortası ile geçebilirsiniz. Ev sigortası ile DASK’ın karşılayacağı limitleri aşan hasar miktarlarını sigorta şirketinizden alabilirsiniz.

Konut sigortası ile bazı sigorta şirketleri sigorta poliçenizdeki teminatlara göre depremden sonra kalacak yeri olmayanlar için otel masraflarını, açamadığınız kapılarınız için çilingir masrafınızı, hatta yılda bir dahi olsa klima ve kombi bakımlarını ve bunun gibi birçok masrafı da karşılayabilmektedir.

Konut Sigortası İle Neler Teminat Altında?

Konut sigortası satın almak isteyen insanların konut sigortası hususun merak ettiği konulardan birisi “Ev eşya sigortası neleri kapsar?” sorusunun cevabıdır. Konut sigortaları insanlar kapsamı çok geniş teminatlar sunar. Konut sigortası sadece ev içi değil doğal afetler olduğunda da güvence kaynağıdır. Kapsam sigorta poliçesindeki ana ve ek teminatlara göre belli olur. Teminatlar sigorta şirketlerine göre değişebildiğinden insanlar konut sigortası yaptırmadan önce mutlaka teminat bilgilerini öğrenmelidir. Genel olarak kapsam şunlardır;

  • Ev (Konut)
  • Ev eşyası
  • Kişiye ait olan değerli eşya
  • Nakit para ve kıymetli evrak
  • Evinize gelen konukların eşyası
  • Konutunuzu ortak kullandığınız sevdikleriniz
  • Başa şahıslara verebileceğiniz zararlar için sorumluluklarınız.

Genelde yangın tüm sigorta şirketlerinin hizmet verdiği ana teminattır. Diğer ek teminatlardan bazıları şunlardır:

Menfez ya da boru ile bacaya eklentili pişirme cihazlarının sebep olduğu duman, Patlama, Yıldırım, Deprem, Hırsızlık, Sel, Su Baskını, Dolu, Fırtına, Kar Ağırlığı, Ev içi su sızıntısı (dahili su), Fiziki hasar, Ayna Dahil Cam Kırılması, Makine Kırılması(hidrofor, jeneratör, havuz tesisatı gibi), Elektronik Eşya Sigortası, Kira Kaybı, Grev, Lokavt, Kargaşa, Kalkışma, Terör, Kara/Hava/Deniz Taşıtlarının vereceği zararlar, Heyelan, Erozyon, Deprem sonrası otel gibi Alternatif İkamet Masrafları, Hukuksal Koruma, Halı Yıkama, Kuru Temizleme Hizmeti, Kombi ve Klima Bakımı, Acil Sağlık Hizmetleri, Enflasyondan korunma, Gasp, Kapkaç, Yangın nedeniyle oturulamayacak durumdaki evin onarım ve yapılma masrafları, Aile reisi mesuliyeti

Örnek uygulama olarak Ferdi Kaza Sigortası ek teminatında, risk adresinde ikamet eden sigorta ettirenin meydana gelen kaza nedeniyle sürekli sakatlık durumunda sigortalıya, vefat etmesi halinde ise lehtarına sigorta poliçesindeki koşullara göre tazminat ödemesi yapılır. Dahili su teminatında, bina içerinde mevcut su, kazan veya kalorifer borularının veya tesisatın patlayarak zarar görmesi ya da kırılması neticesinde sigorta yaptırılan eşyalara gelen hasarlar sigorta şirketi tarafından tazmin edilir. Bunun gibi birçok uygulama vardır.

Sigorta poliçenizdeki teminatlar koruma altına almak istediğiniz hususlara göre farklılık gösterebilir.

Doğal Afet Risklerini Güvenceye Alan Teminatlar Nelerdir?

Konut sigortası yaptırmak isteyen insanların merak etiği diğer bir husus doğal afet risklerine karşı sağlanan teminatların neler olduğudur. Bunlar;

  • Sel ve su baskını teminatı: Konut sigortası yaptırılan ev çevresindeki çay, nehir, dere, kanalizasyon ve kanalların taşarak ve aşırı yağış olması durumunda oluşan su taşkını ve sel olaylarında zarara uğrayan eşyaların güvence altına alındığı sigorta teminatıdır.
  • Yer kayması teminatı: Konut sigortası yaptırılan evin üzerinde yapıldığı arsada veya çevresinde, su baskını ya da sel gibi afetler nedeniyle meydana gelen zeminin çökmesi ve toprak (yer) kayması kaynaklı zarar gören eşyaların güvence altına alındığı teminat şeklidir.
  • Deprem ve yanardağ püskürmesi: Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) limitlerini aşan hasarların ortaya çıktığı durumlarda aşan kısım için verilen teminattır.
  • Kar ağırlığı teminatı: Kar yağışının yoğun ve şiddetli olduğu zamanlarda çatılarda biriken kar veya buzların kayarak düşmesi neticesinde oluşan zararları güvence altına alan teminattır.
  • Fırtına teminatı: Tabiat olayları sebebiyle ortaya çıkan (dolu, yağmur, kar gibi) fırtınanın veya onun sürüklediği malzemelerin verdiği zararları karşılayan teminattır.
  • Konut Sigorta Primi Neye Göre Belirlenir?

    Konut sigortasında primleri belirleyen birçok etken bulunmaktadır, bunlardan bazıları şunlardır:

    • Sigorta yaptırılan konutun hangi il ve ilçe sınırlarında olduğuna,
    • Evin kaç metrekare olduğuna,
    • Binanın nasıl bir yapı şekline sahip olduğuna,
    • Konutun kaçıncı katta bulunduğuna,
    • Evde ne gibi güvenlik önlemleri olduğuna,
    • Sigorta poliçesindeki teminat limitlerine,
    • Evin zorunlu deprem sigortası olup olmadığına,
    • Konut sigorta ettirilmeden sigortanın sadece eşya için yapılıp yapılmadığına, göre sigorta primi hesaplanır.

    Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

    Konut sigortası ile hem konutunuzu hem de eşyalarınızı teminat altına aldığınız için sizi maddi kayıplardan kurtaracak olan bu sistem sayesinde endişelerinizi azaltırsınız. Bu nedenle sizin için çok önemli olan ev sigortası yaptırırken dikkat etmenize gerektiren bir takım hususlar mevcuttur. Bunlar şunladır;

    • Sigorta ettirilecek konutun adres bilgisi doğru, açık ve net olarak poliçede yer almalı ve teminatlar ona göre seçilmelidir.
    • Binanın değeri tam olarak belirtilmelidir.
    • Sigorta edilecek eşyanın değeri doğru olarak belirlenmelidir.
    • Hasar sonrası yapılan dekorasyon ve cam bedeli gibi teminatlar tam ve doğru şekilde tespit edilmelidir.
    • Konut sigortası yaptırılan binanın yaşı ve ölçüleri tam olarak poliçede yer almalıdır.
    • Binada mevcut yangın önlemleri ile güvenlik tertibatı doğru ve eksiksiz şekilde yazılmalıdır.
    • Sigorta poliçesi içeriğinde yer alan indirimler, muafiyetler ve diğer ek hususlar ayrıntılı olarak incelenmelidir.

    Konut Sigortası Nasıl Hesaplanır?

    Sigorta işleri ile uğraşan firmalar hayatın her alanında insanlara bir kısım güvenceler sunan sizlere ait olan her şeyi (sağlık, konut, araba, eşya, sorumlulukla vb.) güvence altına alan hizmetlerle karşınıza çıkmaktadır. Bu hizmetlerden yaralanarak sigorta yaptırdığınız her şeyi risklerden korumuş olursunuz. Bu sigorta hizmetlerinden biriside konut sigortasıdır. Konut sigortasından faydalanarak konutunuzda yaşabileceğiniz risklerin ortaya çıkarabileceği maddi ve manevi zararlara karşı kendinizi güvenceye alırsınız.

    Konut sigortası bedelleri ile baştan sona detaylı olarak tasarlanmış ürünlerin karşılığıdır. Kapsamlı teminatları içinde barındıran konut sigortası hesaplamaları da ayrıntılı tekniklerden faydalanılarak yapılır. Konut sigortası içeriği ve sigorta poliçesinin kapsamındaki teminat çeşitlerine göre farklı prim bedelleri hesap edilerek toplam sigorta bedeliniz tespit edilir.

    Standart poliçeler veya sigorta sözleşmesi taraflarının belirleyeceği kıstaslara göre düzenlenecek poliçelerden oluşan konut sigortası sözleşmelerin de fiyatı belirleyecek en önemli unsur standart poliçeye ek olarak konulacak ek teminat çeşitleridir. Kullanmakta olduğunuz poliçenizdeki bazı teminatları bir önceki dönemde kullanmamanız nedeniyle yenileme döneminde indirimlerden faydalanama imkânı da sunulmaktadır. Bu hususta sigorta bedelini olumlu yönde etkilemektedir.

    Genel şartlara bakıldığında konut sigortası hesaplanırken bina sigorta bedeli hesabında binanın yaşı ve büyüklüğü dikkate alınan temel öğelerdir. Ülkemizde uygulanacak mevzuata göre binanın sigorta bedeli; brüt yüzölçümünün, binanın yeniden inşa maliyeti üzerinden belirlenecek birim m2 bedeli ile çarpımı sonucunda ortaya çıkacak bedeldir. Arsa maliyeti ve binanın bulunduğu konum hesaplamada dikkate alınmamaktadır. Ev yeniden yapım maliyetleri yıldan yıla enflasyon oranına göre değişecek şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenir. Konut yeniden inşa fiyatları belirlenirken binalar lüks yapı, basit yapı, birinci sınıf yapı, ikinci sınıf yapı ve üçüncü sınıf inşaat olarak sınıflandırılır.

    Binada kullanılır halde bulunan asansör, ısıtma ve soğutma sistemleri, havalandırma tesisatı gibi faktörler bina maliyetini etkiler. Evinizde kullanılan dekorasyon giderleri de poliçelere eklenebilir. Uzman eksperler tarafından açıklanan öğeler dikkate alınarak bina sigorta maliyeti hesaplanıp sigorta poliçesine eklenir.

    Sigorta maliyetleri hesaplamada Eşya Sigorta Bedeli hesabı da önem arz etmektedir. Eğer evinizin içindeki eşyaların zarar görme riskini sigortalatmak istiyorsanız bunun bedeli de poliçeye eklenecektir. Bazı ev eşyalarınızın güvence altına alındığı teminatları barındıran konut sigortaları farklılık gösterebilir. Hangi eşyaların güvence kapsamında olduğu poliçenizde açıkça belirtilecektir. Genel olarak konut sigorta poliçeleri standart olarak kapı, pencere, dolap, ev mobilyaları, buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinesi ve bazı mutfak eşyalarını teminat altına alır. Ayrıca ek olarak şahsi eşyalarınızdan bilgisayar, oyun konsolları, elektrikli ve elektronik aletler, sağlık cihazları da teminat altına alınabilmektedir. Teminat altına aldırmak istediğiniz eşya adedi artıkça sigorta maliyetleri de yükselecektir. Maliyeti azaltmak veya artırmak bir anlamda sizin tercihlerinize göredir.

    Konut sigorta poliçesi tipi değiştikçe maliyeti de değişecektir. Dar kapsamlı poliçe tipinde risk miktarı az maliyeti düşükken, geniş ve standart kapsamlı poliçe tiplerinde güvence altına alınan risk çok maliyeti de yüksektir.  Konut sigortasına başvuru yaparken risk ve teminatlar ayrıntılı incelenip karar verilirse maliyetler açısından size en uygun miktara ulaşılabilir.  Günümüzde insanların çok farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek ek teminatlar sigorta şirketleri tarafından poliçelere eklenebilir olmuştur. Sizde örneğin evinize doktor, hemşire, ambulans hizmeti almak, ayrıca garajınızda ki aracın riskini sigorta şirketi ile paylaşmak isterseniz ek teminatlarla konut sigortanıza bunu ekletebilirsiniz. Ekletmek istediğiniz bu teminatlar nedeniyle konut sigorta maliyetinizde o oranda artış gösterecektir.

    DASK Sorgulama Nasıl Yapılır?

    DASK sorgulama işlemini aşağıdaki adreslerden yapılabilir:

    • DASK resmî internet sitesi,
    • e-Devlet sistemi.

    DASK Poliçesi Hesaplama Nasıl Yapılır?

    Zorunlu deprem sigortası fiyatları hesaplanırken Türkiye’deki 7 risk bölgesine ve 2 çeşit yapı tarzına göre, her sene güncellenen 14 farklı fiyat tarifesi belirlenmektedir.

    DASK primi,“teminat tutarı*tarife fiyatı”formülü  kulllanılarak Dask hesaplaması yapılır. Teminat tutarını hesaplanmak için ise “yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyeti*dairenin brüt metrekaresi” formülü kullanılır.

    Konut Sigortasında Kapsam Dışı Kalan Durumlar Var Mıdır?

    Bazı durumlar ve riskler konut sigortası kapsamı dışında kalabilmektedir. Fakat ev sahipleri ana teminatlar dışındaki hususları ek teminatlar ile güvenceye aldırabilmektedir.  Aşağıdaki sayılan hususlar sigorta teminatı dışında kalan hallere örnektir.

    • Savaş ve her türlü savaş vakaları, işgal, istila, yabancı düşman saldırıları, savaş ilan edilip edilmemesine bakmaksızın çarpışma, ülke içi savaş, ihtilal, isyan hareketleri, kalkışma ve bunların gerektirdiği askeri önlemler sebebiyle ortaya çıkan hasarlar.
    • Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması neticesinden ortaya çıkan nükleer yapıdaki atıklardan ya da bunlardan kaynaklı meydana gelen iyonlayıcı radyasyonların ya da radyo-aktivite bulaşmalarının sebep olduğu askeri tedbirler nedeniyle oluşan zararlar. (Bu maddede yer alan yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım durumunu da içerir.)
    • Devletin yetkili organları tarafından sigorta yaptırılan eşyalarla ilgili olarak yaptığı tasarruflar nedeniyle oluşan tüm zararlar.
    • Yangın olmadan, sigortalanan eşyaların kendinden kaynaklanan problemlerin, den, kavrulmaların veya yapılarında ortaya çıkan bozuklukların meydana getirdiği zararlar.
    • Yangın dışında; sigorta yapılan eşyaların yaralanmak amacıyla ateşe tutulmasından, ocağa veya ateş bulunan başka bir konuma düşmesinden ya da atılmasından elbise yanıklığı benzeri alev almadan kavrulma ve yanmasından, ısıtma, aydınlatma, ütüleme cihazlarına değmesinden, ampul, mum, sigara gibi şeylere temasından oluşan zararlar.
    • Yangın çıkarmaksızın; her türlü elektrikli ve/veya elektronik cihazların bunların tesisat veya kordonlarının kısa devre, voltaj dengesizliği, topraklama sebebiyle maruz kalacağı zararlar.
    • Alçak basınç oluşmasından kaynaklı olarak kapların iç kısma çökmesi, yırtıklar oluşması ve başka şekilde yapısının bozulması, yıpranması ile santrifüj güçler ve mekanik durumlar sebebiyle sigortalı aygıt ve motorlarda ortaya çıkan tüm zararlar.

    Yukarıda belirttiğimiz konut sigortası koruma kapsamı dışında kalan olaylar bütün sigorta şirketlerinin birlikte almış olduğu mevzuat hükümlerine göre aşama kaydeder.

    Konut Sigortasında İskonto Hangi Durumlarda Yapılır?

    Konut sigortası yaptırmak isteyen kişiler bir sigorta şirketine başvurduklarında onlardan indirim yapılıp yapılamayacağını sormaları gerekir. Ev sigortasi işe ile uğraşan şirketler genel olarak müşterilerine 2 durumda iskonto uygulamaktadır. Bu indirim konuları; konut sigortası hasarsızlık indirimi ve evinizdeki güvenlik alarm sisteminden doğan indirimdir.

    Konut Sigortası Hasarsızlık İndirimi (İskonto) Nedir?

    Her yıl devamlı bir şekilde konut sigortasi yaptıran kişiler sigorta şirketleri tarafından indirimli sigorta imkânından faydalandırılabilirler. Eğer sigorta yaptırdığınız dönemde herhangi bir hasar yaşamamış ve/veya hasar bildirimi yapmamışsanız sigorta şirketinden hasarsızlık indirimi alabilirsiniz. Ancak hasarsızlık indirimi her sigorta şirketi tarafından müşterilerine sunulan bir hizmet değildir.

    Konut Sigortası Alarm İndirimi Nedir?

    Sigorta şirketleri tarafından uygulanan diğer bir indirim çeşidi olan alarm indirimi, evinizin güvenliğini sağlamak amacıyla kurdurmuş olduğunuz ve konut içerisinde bulunan çalışır durumdaki alarm nedeniyle faydalanılan indirimdir.

    Kiracı Konut Sigortası Yaptırabilir mi?

    Kiracılar konutun kendisini korumak için sigorta yaptıramazlar ancak evin içinde bulunan eşyaları riskli durumlardan korumak için konut sigortası kapsamında bulunan eşya sigortası yaptırabilirler.

    Konut Sigortası Çatı İle İlgili Hasarları Karşılar mı?

    Her sigorta şirketinde uygulanması aynı olmamakla birlikte sigorta poliçesinde bulunan hükümlere göre ev sigortası çatı sorunlarında koruma sağlayarak hasar nedeniyle ortaya çıkan giderleri tazmin edebilir. Örneğin kar toplanması ve aşırı yağış sebebiyle çatının akması sigorta poliçesi kapsamında değerlendirilebilir. Ayrıca çatı akması nedeniyle eşyalar zarar görmüşse bunların masrafı da sigortadan karşılanır. Eğer ev sahibi yalıtım konusunda gerekli özeni göstermemişse ve diğer kendi kusurları nedeniyle çatı akması olmuşsa sigorta poliçesinden bu korumaya yer verilmeyebilir.

    Çok şiddetli fırtınaların sebep olduğu çatı uçması vakalarında görülen büyük hasarlar için konut sigortası ile güvence sağlayabilirsiniz. Ancak ödeme yapılması için sigorta şirketleri ihmal ve tedbirsizlik var mı bunu inceler eğer şüpheli bir durum olmadığına kanaat getirilirse zarar karşılanır. Aksi bir durumda konut sahibi ortaya çıkan zarardan sorumlu olacaktır. Bu olumsuz durumun ortaya çıkmaması için sigorta yaptırırken her türlü ayrıntı detaylı bir şekilde karara bağlanmalıdır.

    Konut Sigortası Yıldırım Düşmesi Zararını Karşılar mı?

    Yangın sigortası teminatı bulunan konut sigorta poliçelerine sahip kişilerin yıldırım düşmesi sonucunda oluşan zararları sigorta şirketleri tarafından bu kapsamda değerlendirilerek tazmin edilir. Tabi ki karşılanan zarar limit ne kadarsa ancak o sınırda karşılanacaktır.

    Kırılan Elektronik Eşyaların Masrafları Konut Sigortası Kapsamında Karşılanır mı?

    Kaza ile kırılma teminatı içinde olan konut sigorta poliçeleri, televizyon, bilgisayar, müzik cihazları, fotoğraf makinesi, kamera, telefon ve benzeri elektronik eşyaların kaza sonucu zarar görmesi durumunda ortaya çıkan masrafları karşılar.

    Konut Sigortası Kapsamında Olmayan Riskler Nelerdir?

    Konut sigortası ile genellikle konutta ve eşyalarda meydana gelebilecek birçok rizikolu durumu koruma altına aldırabilirsiniz. Fakat sigorta şirketleri bazı eşyalara ilişkin teminatlara sigorta poliçesi içeriğinde yer vermeyebilir. Bunlardan bazıları çok değerli ziynet ve mücevherler, nakit para ve kişisel eşyalardır. Ancak farklı sigorta şirketleri tarafından kasa benzeri kilitli bir alanda tutulan değerli eşyalar ek teminatlarla güvence altına alınmaktadır.

    Konut Kredisinde Konut Sigortası Zorunlu mu?

    İsteğe bağlı bir sigorta türü olan konut sigortası, konut kredisi çekildiğinde kredinin çekildiği banka tarafından zorunlu tutulabilmektedir. Yeni satılık daire alan malik bankaya ödeyeceği kredi dönemi boyunca konut sigortası yaptırmak zorunda kalabilir.

    Hasarla Karşılaşıldığında Ödemeler Nasıl Yapılır?

    Ev sigortası yaptıran kişiler hasarla karşılaştıklarında sigortalanan konutun sahibi veya sigorta ettiren sigorta şirketine hasar bildirimi yapar. Hasar bildiriminden sonra;

    • Sigorta Eksperi atama işlemi gerçekleştirilir.
    • Hasara ve sigortaya ilişkin evrak incelemesi yapılır.
    • Sigorta şirketi evrakların kendisine doğru ve tam olarak tesliminden sonra en çok 15 gün içinde hasarı ve ödenecek bedeli sigorta yaptırana bildirir.
    • Sigorta hasar dosyasının onaylanmasından itibaren yaklaşık 30 gün içinde limit dâhilinde hasar tazminatı ödeme işlemi yapılır.

    Konut Sigortası İle Evim Ve Eşyalarım Depreme Karşı Güvence Altında mı?

    DASK olarak bilinen zorunlu deprem sigortası yaptırılan konutun dask poliçesi limitini aşan hasarları ile eşya hasarları konut sigortası kapsamında karşılanabilmektedir. Ayrıca bazı sigorta şirketleri Konut Sigortası poliçesi dâhilinde ek teminatla, dilerseniz DASK yapılan bina için enflasyon koruması da sağlamaktadır. Bu hizmetten faydalananlar çok daha yüksek tutarda ödeme alabilmektedir.

    Kiracı olan kişiler konut sigortası yaptırarak evlerindeki eşyaları depreme karşı güvenceye alabilirler. Kiracılar ev için teminat almadan sadece eşyalarını sigorta ettirebilirler.

    Ülkemiz çok önemli deprem kuşaklarının olduğu bir ülkedir. Ve her yıl birden fazla deprem olmaktadır. Türkiye depren riski yüksek olan bir ülke olduğundan konutların da en büyük risk depremdir. Bu nedenle konut sigortası yaptırırken deprem sigortası teminatı da yaptırdığınıza dikkat etmeniz risklerin karşılanması açısından iyi olacaktır.

    Konut Sigortası Poliçesinde Teminat Limitleri Nasıl Belirlenir?

    Konut sigortası yaptırdığınızda ortaya çıkan hasar bedelinizi tam olarak alabilmeniz için sigortaya konu olacak konut ve/veya eşyanın bedellerinin sigorta bedelleri ile tam ve doğru şekilde uyuşması gerekir.

    Sigorta poliçesi içeriğinde konut sigorta bedeli için güncel satış bedeli değil konutun arsa ve şerefiye bedelleri de eklenerek tüm özellikleri ile yeniden aynı şekilde yapım maliyeti olması gerekir.

    Konut sigortası ile eşyalarını sigorta ettirmek isteyenler için eşya sigorta bedeli; mobilya eşyalarınız, beyaz eşyalarınız, halı ve kilimleriniz, perde, mutfak araç ve gereçleri, evinizde kullandığınız elektronik cihazlarınız, giyim eşyalarınız, diğer özel eşyalarınız, kıymeti yüksek halılar, antikalar, ziynet, takı benzeri eşyalar gibi evinizde bulunan her çeşit eşyanın yenisi satın almak için ödeyebileceğiniz bedeldir. Nakit paranızı da sigorta ettirmek isterseniz bunun için sigorta poliçenizde ayrıca teminat limiti belirlenmesi gerekir.

    Konut sigortası, alt daireye su sızması sonucu oluşan masrafları öder mi?

    Ev sahipleri veya kiracılar konut sigortası yaptırırken sigorta poliçesinde komşuluk sorumluluğu teminatına da yer verdirmişlerse komşu alt daireye herhangi bir su sızması durumunda oluşan hasarların masrafları sigorta şirketi tarafından poliçe limitleri dâhilinde ödenir. 

    Kombi bakımı konut sigortası kapsamında mıdır?

    Ana teminatlar içerisinde bulunmayan kombi bakımı her sigorta şirketi tarafından olmasa da bazı sigorta şirketleri tarafından kapsam dâhiline alınmaktadır. Kombi masrafları ile karşılaşmak istemeyen kişiler sigorta poliçesi yaptırırken sigorta şirketlerine bu taleplerini de iletebilirler.

    Konut Sigortasının Ücretsiz Hizmetleri Nelerdir?

    Kişiler konut sigortası yaptırdığında bazı sigorta şirketleri poliçelerinde bir takım ücretsiz hizmetlerde sunabilmektedirler. Bunlar örneğin, halı yıkama, klima bakımı, petek temizliği, kombi bakımı gibi hizmetlerdir.

    Konutta Bulunan Misafirlerin Eşyaları Sigorta Kapsamında Mıdır?

    Ek teminatlarda 3. şahıslara ait eşyalar da teminat altına alınmışsa konut sigortasına konu olan binada bulunan geçici misafirlere ait eşyalara gelen hasarların masrafları sigorta şirketi tarafından limitler dâhilinde ödenir.

    Konut Sigortası Rutubet Masraflarını Karşılar Mı?

    Konut sigortası yaptıranlar eğer rutubet nedeniyle oluşabilecek hasarların masraflarından kurtulmak istiyorlarsa sigorta poliçelerinde yalıtım hasarları teminatı olması zorunludur. Yalıtım hasarları teminatı olan poliçe sahipleri aynı zamanda kar, yağmur gibi tabi afetlerin neden olduğu kirlilik, boya ve badana masraflarını da sigorta şirketinden alabilirler.