Karot Testi, Binaların Depreme Dayanıklılık ve Sağlamlık Testi Nedir? Nasıl Yapılır? Antalya
Binaların sağlamlık ve depreme karşı dayanıklılık testlerinin yapılması bina sakinleri için büyük önem arz etmektedir. Deprem ülkesi olduğumuz bilinci her geçen gün artığı için karot testi, depreme dayanıklılık testi, bina sağlamlık testi gibi isimlerle anılan uygulamalara talep artmaktadır. NAOS İnşaat Firması olarak bu yazımızda deprem kuşağında yer alan ülkemizde güncelliğini yitirmeyecek olan bu konulara değineceğiz.
Karot Testi Nedir?
Karot testi, binalarda kullanılan betonun dayanımı ile ilgili yapılan basınç testidir. Bu test ile betonun basınç karşısındaki tepkisi ve diğer özellikleri test edilmiş olur. Karot makinesinde kullanılan uçlar sayesinde değişik çaplarda elde edilen örnekler üzerinden dayanıklılık testleri yapılabilir. Binanın farklı noktalarından örnekler alınarak yapılan karot testi ile binanın genel olarak depreme karşı dayanıklılık değerlendirmesi yapılabilir. Karot testi karkas yapısı tamamlanmış olan binalara veya yaşı fark etmeksizin bütün betonarme binalara uygulanabilir. Oturdukları binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler karot testi yaptırabilirler.
Karot Testi Nasıl Yapılır?
Karot testi, bu amaç için tasarlanmış olan karot makinelerinin binanın belirlenen noktalarından örnekler alınarak yapılır. Beton yapıdan alınan silindir şeklindeki örneklere karot denir. Bu karot numuneleri bina ve beton yapısına göre farklı çaplarda olabilir. Karot alma işlemi özel karot makineleri ile yüksek hassasiyet gösterilerek yapılır. Karot testi yapımı genellikle şu aşamalarla gerçekleşir:
- Karot Testi Hazırlık Aşaması: Bina yapısına göre uzman ekip tarafından karot örneklerinin alınacağı noktalar tespit edilir ve işaretlenir. Örnek alımı sırasında ortaya çıkabilecek toz ve kırıntıların etrafa zarar vermemesi için güvenlik önlemleri alınır.
- Delme İşlemi: Karot makinesi ile silindir şeklinde örnek alınması için delme işlemi yapılır. Delme işlemi esnasında numunenin ısınarak yapısının bozulmasını önlemek için soğutma işlemi yapılır.
- Numunenin Alınması: Karot dediğimiz silindir şeklindeki beton örneği karot makinesinden titizlikle çıkarılır. Karot numunesinin sağlıklı bir test yapılabilmesi için bütünlüğünün bozulmamış olması gerekir. Karot numunesi etiketlenerek gerekli bilgiler örnek üzerine kaydedilir.
- Laboratuvar Aşaması: Karot örnekleri bu aşamada laboratuvar ortamında çeşitli testlere tabi Bu testler; basınç dayanımı, donma-çözülme noktası, betonun kimyasal yapısı ve diğer özellikleri ile ilgili veriler sunar.
- Karot Raporunun Hazırlanması: Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen testlerin sonuçları uzmanlar tarafından analiz edilir ve karot raporu hazırlanır. Karot raporu binanın depreme karşı dayanıklılık durumunu gösterir.
Karot Testi Binaya Zarar Verir mi?
Karot testi, uzman bir ekip tarafından doğru bir şekilde yapıldığı sürece binaya zarar vermez. Karot testi, binaların perde beton ve kolon gibi taşıyıcı elemanları üzerinden örnek almayı gerektirdiği için bu testin binaya zarar vereceği endişesi çok yaygındır. Ancak bu endişenin haklı bir gerekçesi bulunmamaktadır. Karot örneği alınan betonda oluşan delikler, özel katkı maddeli harç ile kapatıldığından bina için herhangi bir risk oluşturmaz. Bu testi yaptırmak isteyenler, testin uygun ekipman ve yetkili uzman kişiler tarafından yapıldığından emin olmalıdır.
Karot Testi Niçin Yapılır?
Karot testi, genel olarak binaların depreme karşı dayanıklılığının tespiti için yapılmaktadır. Bununla birlikte kot testi şu sebeplerle yapılmaktadır:
- Binaların depreme karşı dayanıklılığının tespiti.
- Binanın beton kalitesi ve özelliklerinin belirlenmesi.
- Güçlendirme yapılacak binalarda binanın mevcut beton özelliklerinin belirlenmesi.
- Hasar alan binalarda bunun sebebinin belirlenmesi.
- Tadilat yapılacak binalarda taşıyıcı sistemlerin kapasitesinin belirlenmesi.
Karot Testi Fiyatları Ne Kadar?
Karot testi fiyatları, yetki sahibi özel kurumların fiyat politikalarına göre farklılık gösterebilir. Antalya’da karot testi fiyatları için bu testleri yapan yetkili firmalarla görüşebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz karot testi için Kaymakamlık, Belediye ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.
Depreme Dayanıklılık Testi (Bina Sağlamlık Testi) Nedir?
Depreme dayanıklılık testi başka bir deyişle bina sağlamlık testi, binanın depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğunun belirlenmesi amacıyla bir dizi inceleme ve analizin yapılmasıdır. Bu test deprem anında binanın maruz kalacağı yüke karşı nasıl tepki vereceğinin belirlenmesine yardımcı olur. Depreme dayanıklılık testi yalnızca deprem kuşağında olan veya eski binalarda değil yeni binalarda da can ve mal güvenliğini garanti altına almak için baş vurulan bir uygulamadır.
Günümüzde depreme karşı alınacak tedbirlerle ilgili bilinçlenme artmış ve özellikle deprem kuşağı üzerindeki yerleşim yerlerinde binanın depreme dayanıklılık testi yaptırma oranı yükselmiştir. Bu test sayesinde bina güçlendirme çalışmalarının yapılmasına karar verilebilir ve olası bir depremde can ve mal güvenliği sağlanmış olur.
Depreme Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?
Depreme dayanıklılık testi (Bina Sağlamlık Testi), birden fazla test ve analizi bir araya getiren bir çalışmadır. Farklı yöntem ve teknikler kullanılarak yapılan depreme dayanıklılık testi genel olarak şu şekilde yapılır:
- Binanın Görsel İncelemesi: Binanın kolon, kiriş, duvar ve diğer elemanlarının görsel incelemesi yapılarak herhangi bir hasar olup olmadığı kontrol edilir.
- Zemin Etüdünün Yapılması: Binanın yapısal özellikleri kadar zeminin de doğru seçilmesi önemlidir. Zemin etüdü ile zemin özellikleri ve taşıma kapasitesi belirlenerek binanın zemin yapısına uygun özelliklerde yapılıp yapılmadığı değerlendirilir.
- Yapısal Kusurların Belirlenmesi: Binanın yapısal değerlendirmesi yapılarak risk oluşturan durumların tespiti yapılır.
- Karot Numunesi Alınması: Karot makinesi ile binanın kolon ve perde gibi taşıyıcı elemanlarından alınan örnekler laboratuvarda incelenir. Silindir beton karot örneklerinin özellikleri, taşıma kapasiteleri değerlendirilir.
- Bina Röntgeninin Çekilmesi: Özel cihazlar yardımı ile binanın kolon ve kiriş yapısındaki demir özellikleri, yıpranma durumu ve yeterliliği değerlendirilir.
Binaların depreme dayanıklılık testi ile binanın zemin ve temelden çatıya kadar bütün elemanlarının risk durumu belirlenmiş olur. Kesinlikle binaya zarar vermeden yapılan bu testlerin verileri yetkili uzmanlar tarafından analiz edilerek binanın deprem dayanıklılık raporu hazırlanır.
Binanın Depreme Dayanıklılık Testini Kim Yapar? Nereye Başvurulmalı?
Binanın depreme dayanıklılık testi veya bina sağlamlık testi, Belediye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Kaymakamlık gibi kamu kurumları tarafından yapılmaktadır. Binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını test ettirmek isteyenler bu kurumlara baş vurabilir. Ayrıca yetkili kılınmış özel firmalar tarafından da binanın depreme dayanıklılık testi yapılabilir. Özel kurum tercih edilecekse firmanın ilgili lisanslara sahip olduğu ve yetkili laboratuvarlarla çalıştığı kontrol edilmelidir.
Deprem Dayanıklılık Testi Fiyatı Ne Kadar?
Depreme dayanıklılık testleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından onay alan özel kurumlar tarafından belli bir ücret karşılığında yapılmaktadır. Depreme dayanıklılık ya da bina sağlamlık testi fiyatları binanın özellikleri, kaç kat olduğu, blok sayısı, zemin oturum alanı ve yaşanan ildeki firmaların fiyat politikalarına göre değişmektedir. Ayrıca deprem dayanıklılık testlerinin bilgi amaçlı, kentsel dönüşüm ve resmi kurum talebine göre fiyatlandırması farklı olabilir. Bu kapsamda test yaptırmayı düşünenler Antalya’da depreme dayanıklılık testi yapan firmalarla görüşerek fiyat alabilirler.
Depreme dayanıklılık testini ücretsiz yaptırmak isteyenler ise Kaymakamlık, Belediye ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvuru yapabilirler.
Antalya’da bulunan NAOS İnşaat Firması, bütün inşaat projelerinde gerek yapım aşamasında gerekse sonrasında bütün testlere riayet etmektedir.